Talent might take you far.

A talented team even further.

TEAMS BUILD DREAMS

Marco Hekman van Stagiair tot CEO

Je bent ver gekomen in de organisatie.

Wat is jou het meeste bij gebleven van de tijd toen jij bij CBRE begon? De vastgoedsector had altijd al mijn interesse. Dus toen ik als stagiair bij CBRE in Nederland kon beginnen, was dat de beste loopbaanstart die ik me kon wensen. Ik ben opgeleid door de toenmalige directeur taxaties. In twee jaar tijd leerde ik van hem ontzettend veel over het vak van taxateur en over de vastgoedsector. Juist bij taxaties heb je met bijna alle aspecten van vastgoed te maken en daarmee is het dus een perfecte leerschool in het vastgoed. Toen mijn directeur wegging, heb ik een paar jaar zelfstandig de taxaties namens CBRE gedaan. Dat is nu nauwelijks meer voor te stellen, met de grootte van ons huidige bedrijf. Na een paar jaar stapte ik over naar de Beleggingsafdeling waar ik veel samenwerkte met de directeur van CBRE Nederland. Ook een geweldige ervaring. Het blijkt gewoon dat je zoveel kunt leren van de vakkennis en inzichten van senior professionals. Het is belangrijk dat je als stagiair goed begeleid wordt. Ook binnen het huidige CBRE proberen we dat steeds goed te organiseren in onze trainee- en stageplekken.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd in die dagen?

Dat een tomeloze inzet onmisbaar is om te groeien. Leergierig zijn en alle facetten van het vak willen leren kennen. Niet te beroerd zijn om een stap harder te lopen. Het bedrijf was destijds in Nederland hard aan het groeien. Dat gaf veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Maar met alle begeleiding die je als stagiair krijgt, moet je toch zelf laten zien dat je er zin in hebt.

“Als je met mensen samenwerkt die altijd het beste van zichzelf geven, dan geeft dat een geweldige kick. Je voelt en ziet dat iedereen ervan geniet en dat er de mooiste resultaten uitkomen. Dat is echt kenmerkend voor CBRE!” –  Marco Hekman, Managing Director Continental Europe, Voorzitter Bestuur CBRE Nederland Gestart als stagiair Taxaties in 1988

En wat was nog meer belangrijk?

Wat adviseer jij de jonge mensen van nu in je bedrijf? Vastgoed is een hele commerciële omgeving. In welk adviesonderdeel je ook terecht komt, een brede algemene ontwikkeling en een zekere commerciële intelligentie zijn een basisvereiste om de processen in het vastgoedvak goed te leren doorzien. Natuurlijk leer je veel tijdens je stage of je juniorschap. Maar vastgoed moet je ook echt boeien, het moet zelfs buiten werkuren je interesse hebben. Eigenlijk praat ik dan over ‘ondernemersgeest’. Iedere medewerker bij ons zou een beetje ondernemer moeten zijn. De bredere context van het bedrijf kennen, weten in welke markten we werken, welke diensten we aanbieden. Ik adviseer nieuwe medewerkers om een ondernemersgeest te ontwikkelen. Want daarmee zie je welke kansen er zijn en hoe je die kunt benutten. Dat gaat vaak fantastisch en soms wat minder. Dat moet je durven, dat hoort bij ondernemen. En bij groei.

Waarom heb je destijds voor het vastgoed gekozen?

Ooit spijt van gehad? Met geen haar op mijn hoofd heb ik er spijt van gehad. Ik heb bewust voor het vastgoed gekozen. Het is gewoon de leukste sector om in te werken. Ik vind het iedere dag nog steeds spannend om te zien of een deal valt. Het boeit me nog steeds hoe beleggingswaardes zich ontwikkelen of welke trends er zijn in de huurmarkt. Ik geniet van de gesprekken met klanten en wat vastgoed voor hen betekent. Ik kan me eigenlijk geen periode herinneren, waarin ik geen nieuwe dingen leerde of er geen boeiende ontwikkelingen in de sector waren. Tot op de dag van vandaag. Ik geloof stellig dat als je eenmaal voor het vastgoed hebt gekozen, je niets anders meer zou willen!

Onze mensen

‘Ik voel me heel erg betrokken bij onze organisatie; daar zorgt CBRE ook zelf wel voor.”

Daan Lutjeboer | Portfolio Manager

Lees het verhaal

CBRE gebruikt cookies om voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op jouw interesses.